در این مقاله رایگان از سایت سِلف آموز، به آموزش ساخت دستور و آیکن در اتوکد میپردازیم و نحوه ساخت دستور و آیکن را به صورت کامل و مرحله به مرحله آموزش میدهیم.
اگر به آموزشهای دیگر اتوکد علاقه دارید، میتوانید مطالب مختلف و رایگان در زمینه آموزش اتوکد را مطالعه کنید.
همچنین اگر به آموزشهای حرفه ای اتوکد علاقه دارید، میتوانید مطالب مختلف در زمینه آموزش اتوکد را مشاهده کنید.
سفارشی سازی (که ساخت دستور و آیکن یکی از موارد آن است) در اتوکد، یکی از موارد بسیار مهم در مباحث حرفه ای اتوکد به شمار میرود که کمتر به آن پرداخته شده است. در این مقاله که از مجموعه مقاله های سفارشی سازی در اتوکد میباشد به آموزش طریقه ساخت دستور و آیکن میپردازیم.
تغییر اتوکد به حالت کلاسیک و قدیمی
قبل از شروع آموزش ساخت دستور و آیکن در اتوکد ، لازم است یک نکته را بگوییم. در نسخه های جدید اتوکد، ریبنها جای منو و نوار ابزارها را گرفته اند.
اگر بخواهیم اتوکد را به همان حالت کلاسیک و قدیمی خود ببریم، مراحل زیر را انجام میدهیم:
- دستور Ribbonclose را در خط فرمان برای بستن ریبن نوشته و اجرا میکنیم یا روی قسمت خالی ریبن راست کلیک کرده و گزینه Close را انتخاب میکنیم.
توجه: برای ظاهر کردن دوباره ریبنها از دستور Ribbon استفاده میکنیم.
- دستور Menubar را در خط فرمان نوشته و اجرا و عدد 1 را وارد کرده و اینتر میکنیم. حال از منوی Tools و زیر منوی Toolbars، زیر منوی AutoCAD، میتوانیم نوار ابزارهای مورد نیاز را فراخوانی کنیم.
Tools => Toolbars => AutoCAD
بعد از انجام مراحل بالا میخواهیم یک دستور و آیکن اختصاصی برای لیسپ کاتب بسازیم. البته برای هر دستور، لیسپ یا برنامه ای میتوان یک آیکن اختصاصی ساخت.
این مقاله فقط بخشی از کتاب اتوکد: ترفندها و تکنیکهای حرفه ای (فصل دهم) از انتشارات شهبازی میباشد.
برای تهیه کتاب روی لینک زیر کلیک کنید:
اتوکد: ترفندها و تکنیکهای حرفه ای
توجه: کاتب، لیسپی برای فارسی نویسی در اتوکد است. جهت ساخت دستور و آیکن برای یک لیسپ، ابتدا باید آن را به طور دائم بارگذاری کنیم. اگر این کار را انجام ندهیم، بعد از بستن و اجرای دوباره اتوکد، دستور یا آیکن مورد نظر کار نخواهد کرد. روش بارگذاری دائم لیسپ در مقاله زیر به صورت کامل توضیح داده شده است:
بارگذاری فایلهای لیسپ
ساخت دستور در اتوکد
برای ساخت دستور و آیکن در اتوکد، ابتدا باید با پنجره Customize User Interface به خوبی آشنا باشیم. برای آشنایی کامل با پنجره CUI، روی لینک زیر کلیک کنید:
سفارشی سازی در اتوکد
دستور CUI را برای باز کردن جعبه محاورهی Customize User Interface اجرا میکنیم.
در قسمت Command List راست کلیک کرده و گزینه New Command را انتخاب میکنیم. Command 1 ساخته میشود. دستور جدیدی که ایجاد کردید را انتخاب و کلید F2 را بزنید و نام آنرا به Kateb تغییر دهید.
در قسمت پایین و سمت راست پنجره CUI (Properties)، در قسمت Name، نام “Kateb” و در قسمت Description، نوشته “To Write Persian” را وارد کنید. کد زیر را در خاصیت Macro قرار میدهیم:
^C^Ckateb
ساخت آیکن در اتوکد
در قسمت بالا و سمت راست پنجره CUI (Button Image)، یک آیکن به دستور جدید اختصاص داده و روی دکمه Edit کلیک میکنیم تا جعبه محاوره Button Editor ظاهر شود. شروع میکنیم به ویرایش آیکن. بعد از ویرایش، آن را ذخیره کرده و یک نام به آن اختصاص میدهیم. پنجره Button Editor را میبندیم.
در قسمت Button Image و در بخش Apply to گزینه Both را انتخاب میکنیم.
توجه: اگر نیاز به ساخت آیکنهای زیادی داریم، استفاده از ویرایشگر آیکن کم امکانات اتوکد ما را راضی نخواهد کرد. میتوانیم از نرم افزارهای قدرتمند ساخت آیکن استفاده کنیم. نیاز داریم که آیکنهایی ایجاد کنیم که برای آیکنهای کوچک، 16 پیکسل در 16 پیکسل باشند و برای آیکنهای بزرگ، 32 در 32.
ساخت دستور و آیکن در اتوکد برای تمام دستورها، لیسپها و برنامه هایی که داریم به همین صورت است. فقط در قسمت Properties، در خاصیت Macro، نام دستور مورد نظر را مینویسیم.
ممکن است این سوال پیش بیاید که کدهایی که قبل از نام دستور در خاصیت Macro نوشته میشود برای چیست.
در قسمت بعدی به توضیح این کدها خواهیم پرداخت.
توضیح در مورد کدها
C^: این علامت و حرف C به معنی Cancel است. بعضی از دستورات برای غیر فعال شدن نیاز به دو بار کنسل کردن دارند، به همین خاطر همیشه دوبار از این کد استفاده میکنیم.
;: یعنی Enter
\: یعنی توقف (Pause) توسط کاربر
حال که کدها را برای ساخت دستور توضیح دادیم، با ذکر یک مثال به توضیح بیشتر در مورد کدها میپردازیم:
میخواهیم با دستور Polyline، ضخامت ابتدا و انتهای خطوط ترسیمی را به یک تغییر دهیم.
ابتدا یک دستور جدید ساخته و آیکن آنرا میسازیم. در قسمت Name، نام Polyline1 وارد کرده و در قسمت Macro، کد زیر را مینویسیم:
^C^C_pline;\W;1;1
این یعنی دوبار Cancel، اجرای Pline، اینتر، توقف برای ورودی کاربر، گزینه Width، اینتر، 1 واحد ضخامت ابتدای خط، اینتر، 1 واحد ضخامت انتهای خط، اینتر.
پنجره CUI را برای اعمال تغییرات، تایید میکنیم.